عرفان نظری محبوبی (گروه های اهل معرفت)
شنبه, ۳۰ خرداد ۱۳۹۴، ۰۶:۴۷ ب.ظ
سالکان ناسوت، چنانچه در سیر سلوکی خویش، مسیر حق را نیابند یا آن را نپیمایند، سالکان مذموم میباشند. فرعون از این گروه بوده است. شمار سالکان جهیمی فراوان است؛ چنانکه قرآن کریم به نقل از اصحاب یمین، بر سیر حرکتی اهل آتش، اطلاق سلوک کرده و فرموده است:
«مَا سَلَککمْ فِی سَقَرَ» چه چیز شما را در آتش (سَقَر) در آورد؟ (مدثر / 42)
سالکان قربی
سالکان قربی و حقی یا محبوبان الهی، خواستهای ندارند و بلاکش میباشند. اینان دارای دو مرتبه عمده میباشند: محبوبان حقی و محبوبان قربی. محبوبان حقی، به تمامی محبوبی هستند؛ برخلاف محبوبان قربی که رشحات و رگههایی از محبوبان دارند، اما محب میباشند و لازم است زیر نظر مربی، برای وصول به رگههای محبوبی خویش تلاش داشته باشند. اینان نیز دو گروه عمده دارند: محبوبان محب و محبان محبوب. محبوبان محب، کسانی هستند که صفات محبوبی در آنان غلبه دارد، اما غلبه و چیرگی در محبان محبوبی با صفات محبی میباشد. آنان تنها در پی یک لحظه نگاه و رویت میباشند و به همان دل خوش میدارند و با پیشامد بلاها، خود را کنار میکشند و به وارد آمدنِ آسیب به خویش رضایت نمیدهند و تمام حق را نمیطلبند؛ زیرا تحمل دردها و آسیبهای متناسب با آن را ندارند.
سالکان قربی با آنکه خواسته ندارند، اما دعا و ذکر را از باب ادب میآورند. آنان در ذکرها و دعاهای خود، چیزی از خدا نمیخواهند و نداشتن سوال و دعا و ذکر را بیادبی، و برآمده از استکبار و غرور در برابر خدا میدانند و دعا میکنند و ذکر میگویند؛ چون خداوند آن را از بنده خواسته است؛ همانطور که نماز میگزارند؛ زیرا خداوند آن را خواسته است؛ اما ذهن و قلب آنان از خواسته و تامین آن، فارغ است و به هیچوجه نظری به آن ندارند.
سالکان قربی کسانی هستند که بهکلی از دنیا میبرند و خدا را مییابند. این بُرش میتواند در بدو تولد یا در بزرگی باشد. هرچه رتبه محبوبی بالاتر باشد، برش وی از ناسوت، در سن پایینتری میباشد. ویژگی اینان، آن است که به حسب رتبهای که دارند، بلاهای ناسوتی بر آنان هجوم میآورد و دنیا با بلاهایی که برای آنان پیش میآورد، حتی به یکنفر از آنان رحم نمیآورد. اینان کسانی هستند که تحمل بلاپذیری بالایی دارند و در بلاهایی که برای آنان پیشامد میکند، اعتراض و چون و چرایی ندارند.
ازسایت عشق مردم
۹۴/۰۳/۳۰