صوت خواری 3
از عوامل تشتت فکر و حواسپرتی، شنیدن و دیدن زیاد است. بسیار اتفاق میافتد که کسی وسایل خود را مدام گم میکند، در تعداد رکعتهای نماز اشتباه مینماید. از مهمترین عوامل این امر میتوان استماع و رؤیت بیش از اندازه را نام برد. استفادهی بیش از اندازه از چشم و گوش با رفت و آمدهای بسیار و شنیدن رادیو و مشاهدهی تلویزیون، آن را مانند خودرو و اتومبیلی میسازد که آب و روغن آن مخلوط شده یا همچون رانندهی خستهای میماند که دید چندان مناسبی در جاده ندارد.
باید توجه داشت بیکاری چشم و گوش نیز موجب زیان فراوان به شخص میشود. از این رو کسانی که در زندانهای تاریک و بیصدا به سر میبرند یا در زیرزمین زندگی میکنند، حدقههای چشم آنان جمع شده، چشم آنان ریز و ضعیف میگردد و اعصاب آنان شکننده میشود.
واردات و صادرات حواس باید به اندازه باشد و هر کدام که از حالت تعادل خارج شود، موجب زیان کشور نفس میگردد. در گذشته، موارد کوری فراوان بود، چرا که افزوده بر نبود بهداشت مناسب، از چشم کار چندانی کشیده نمیشد و امروزه شمار افرادی که از عینک استفاده میکنند، زیاد است؛ چرا که چشم با پرکاری خسته میشود. نور الکتریسیته که به چشم میخورد، همچون سنگریزههایی میماند که به چشم و اعصاب آسیب وارد میسازد. استفاده از هوای آزاد و روشنایی طبیعی از همین رو مورد توصیه است تا از بمباران نورهای مصنوعی جلوگیری شود. اسلام، غنا و موسیقی را از امور غیر عقلانی نمیداند و یا چنین نیست که آن را مورد توجه و اهمیت قرار ندهد. اسلام به همه چیز و بهویژه انواع غذای آدمی و مهندسی تغذیه، اهمیت میدهد تا تنها غذاهای سالم، مورد استفاده قرار گیرد و از غذای مسموم پرهیز شود.