صوت موسیقایی قرآن کریم
صوت موسیقایی قرآن کریم
قرآن کریم، این تنها کتاب کامل الهی، انواع دستگاههای موسیقایی را در خود دارد. دستگاههایی که ویژهی این کتاب آسمانی است. چنانچه استادی موسیقیدان در آیات قرآن کریم تأمل کند سراسر آن را دارای آهنگ و ریتم مییابد و گمان میبرد که کتابی موسیقیایی در دست دارد. اعرابی که فصیحترین غزلها را میشنیدند و خود را تنها صاحب آن میدانستند قرآن کریم را فصیحتر از غزلهای خود و دستگاههای آن را ناشناخته میدیدند.
اگر کسی دانش صوتشناسی داشته باشد، در بحث زبانشناسی قرآن کریم به این نکته پی میبرد که صوت و صدای قرآن کریم، صوت ویژهای است و زبان در آن دخالت کلی ندارد. برای نمونه، چنین نیست که صوت و زبان موسیقیای قرآن کریم، عربی باشد. زبان قرآن، زبان فطرت است و حتی حیوانات نیز از این زبان بیگانه نیستند. برای فهم معانیِ آهنگین قرآن کریم، حتی به دانستن زبان عربی نیاز نیست و کسی که از دانش صوت و صداشناسی و نوای طبیعت آگاه باشد، میتواند بفهمد که قرآن کریم چه میگوید؛ هرچند عربی یا فارسی را نیز نداند.
اگر دستگاهها و سبک انواع صوت و صدا دانسته شود، به دست میآید که خداوند چگونه قرآن کریم را بر جبرئیل نازل ساخت و جبرئیل چگونه آن را فرا گرفته است. صدای وحی و صدای ربوبی از اسرار هستی است. آیا وحی صوتی مادی است یا فرامادی و مجرد. در هر حال، صدا و صوت، واقعیت و حقیقتی شگرف است که هنوز بشر به کنه آن نرسیده و نتوانسته است آن را از انبیای الهی علیهمالسلام بیاموزد. صوتی که پیامبران از آن بهره بردند و با آن زنگار دل را صیقل میدادند و به خدا عشق میورزیدند.